Doorgaan in portret formaat

Zeeuwse Ankers

Zeeuwse Ankers | verhalen die verbinden

Lees meer

Activiteit Lezing ' Naar Zeeland' door Ad Beenhakker

  • 19 februari 2017
  • |
  • 809 keer bekeken

In het kader van de tentoonstelling Wolter aan de wand vertelt Ad Beenhakker over zijn onlangs verschenen boek Naar Zeeland!. Hierbij zal hij in het bijzonder aandacht geven aan het Thoolse werk van schilder H.J. Wolter, dat eveneens in de tentoonstelling te bezichtigen is.

Het boek Naar Zeeland! laat, aan de hand van zestig schilderijen, zien op hoeveel verschillende manieren het Zeeuwse landschap gedurende ruim twee eeuwen, van 1800 tot nu toe, door schilders werd vastgelegd: van realisme en impressionisme tot abstract toe, in een feest van ruimte en kleur.

Vele generaties kunstschilders uit Nederland en buitenland hebben zich laten inspireren door de schoonheid van het Zeeuwse landschap. Zij kwamen dikwijls van ver om het vlakke polderland met zijn akkers en weiden, duinen, wateren en hoge luchten vast te leggen. Ook schilders van eigen Zeeuwse bodem lieten zich niet onbetuigd. Toch duurde het lang voordat het Zeeuwse landschap door de schilders werd ontdekt. In de zeventiende eeuw, toen grote kunstenaars als Van Goyen en Ruisdael het Hollandse landschap vastlegden, beperkten de Zeeuwse schilders zich tot gezichten op steden, schepen en de zee. Pas toen de provincie door trein, tram en stoomboot beter bereikbaar was geworden, stroomden de kunstenaars toe.

Wil je vooraf al wat meer lezen over de komst van kunstenaars naar Zeeland in voorbije tijden, ga dan naar het verhaal Kunstenaars in Domburg.

Lezing ' Naar Zeeland' door Ad Beenhakker
Stadhuismuseum, Meelstraat 6, Zierikzee
Zondag 19 februari, 14.00-15.00 uur
Toegang: € 3,50

Meer informatie

0 reacties op Lezing ' Naar Zeeland' door Ad BeenhakkerU bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan zeeuwseankers.nl