Doorgaan in portret formaat

Zeeuwse Ankers

Zeeuwse Ankers | verhalen die verbinden

Lees meer

Activiteit Erfgoeddag in het Landschap

  • 20 september 2014
  • |
  • 2507 keer bekeken

E r f g o e d   b e l e v e n !
Stichting Het Zeeuwse LandschapStichting Landschapsbeheer Zeeland en Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland hebben de handen ineen geslagen om op zaterdag 20 september de eerste 'Erfgoeddag in het Landschap' te organiseren. Hoeve Van der Meulen in de Zak van Zuid-Beveland is als historische boerderij dé plek bij uitstek om te ervaren hoe erfgoed, landschap en natuur met elkaar verweven zijn. In de gebouwen, op het erf, de boomgaard en de akkers, zijn er allerlei activiteiten voor jong en oud te doen. Toegang en deelname aan de activiteiten zijn gratis.

Wandelen, speuren & gluren
De hele dag door kun je aansluiten bij excursies met verschillende thema’s. Wil je meer weten over de natuur, over de boomgaard en de akkergewassen of juist de archeologische geschiedenis leren kennen? Gidsen staan klaar om je mee te nemen op een boeiende wandeling door de omgeving. Of ga zelf op pad met Wannes & Keetje en doe de speurtocht; leuk voor jong en oud.
Natuurlijk is er ook gelegenheid een kijkje binnenin de vroegere woning van de familie Van der Meulen te nemen.

Demonstraties
Monumentenwachters laten zien hoe zij te werk gaan bij de inspectie van historische gebouwen. Archeologische deskundigen demonstreren hun veldwerk en brengen ‘schatten’ mee uit het archeologisch depot. Wie zelf bijzondere vondsten heeft gedaan, kan terecht bij de verschillende deskundigen. Van oude gebruiksvoorwerpen, fossielen en botjes tot veren en bijzondere planten, breng het mee en stel je vraag op het archeologische - of natuurspreekuur. Ook kunnen bezoekers bodemmonsters uit eigen tuin meenemen en laten beoordelen door een gespecialiseerde vereniging.

Omdat het oogsttijd is, laten we in de boomgaard zien hoe het fruit uit de hoogstambomen geplukt kan worden. Natuurlijk kunnen er appeltjes geproefd worden, terwijl zelf meegebracht fruit, na aanmelding vooraf, kan worden geperst met de mobiele fruitpers. Op de akkers en de weiden rondom de hoeve wordt er ouderwets met de hand gemaaid en geruiterd - een hele kunst. Of kijk hoe antieke tractoren het land bewerken. Trekpaarden zijn vanzelfsprekend ook van de partij.

Informatie & presentaties
In de informatiestands kom je alles te weten over agrarisch natuurbeheer, oude graangewassen, vergeten groenten, biologische teelten en natuurlijke erfafscheidingen. Wil je zelf aan de slag? Plantmateriaal en boeken zijn ter plekke te koop.

Voor de liefhebbers is er een tentoonstelling te zien over de Zeeuwse boerderij of kom kijken naar de korte filmpjes over de restauratie van Hoeve Van der Meulen en luister op de klapbank van Zeeuwse Ankers naar het verhaal over hoe het boerenleven vroeger op de Hoeve was.

Mocht je trek krijgen van alle activiteiten, dan kun je bij de stand van Dorpshuis Versvliet terecht voor een hapje en een drankje.

Programma (ook hieronder te downloaden)
• 10:00-17:00 uur: bovengenoemde en aanvullende activiteiten en demonstraties vinden
   de hele dag doorlopend plaats
• 10.30-11.00: onthulling eerste klapbank van Zeeuwse Ankers door gedeputeerde
   Ben de Reu
• 11:00-16:00 uur (ieder uur): bezichtigen museumwoning en excursies natuur, akkers,
   boomgaard
• 11.00, 13.00 en 15.00 uur: archeologische inspectie van vliedbergterrein
• 12:00, 14.00 en 16:00 uur: archeologische presentatie

Bereikbaarheid
Hoeve Van der Meulen ligt aan Zuidweg 30 te 's-Heer Abtskerke (Zuid-Beveland). Maak je gebruik van het openbaar vervoer? In de directe omgeving van Hoeve Van der Meulen zijn geen bushaltes. De dichtstbijzijnde halte is aan de Kerkring in 's-Heer Abtskerke, aan de route van belbus 426 (Connexxion).

Kom op de fiets!
Je vindt Hoeve Van der Meulen vlakbij het dorp 's-Heer Abtskerke, tussen de knooppunten 76 en 92, op ongeveer 8 km van Goes.

Kom je liever met de auto? 
Je bereikt Hoeve Van der Meulen via de Zuidweg. Op 20 september is er eenrichtingsverkeer ingesteld, met toegang aan de kant van de Lootweg en uitgang richting Gerbenesseweg. Langs de wegen richting de Hoeve zullen die dag verkeersborden staan die je de weg wijzen.
Er is een (tijdelijk) parkeerterrein ingericht vlakbij de boerderij, aan de Zuidweg. Parkeren is gratis en kan uitsluitend daar!

Meer informatie

0 reacties op Erfgoeddag in het LandschapU bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan zeeuwseankers.nl