Doorgaan in portret formaat

Zeeuwse Ankers

Zeeuwse Ankers | verhalen die verbinden

Lees meer

Technische vingers: verhalen over stoommachines


Verslag van het Vertelcafé STOOMMACHIENTJES

Op donderdag 23 maart 2017 vond het Vertelcafé STOOMMACHIENTJES plaats in het Industrieel Museum Zeeland in Sas van Gent. Stoomliefhebbers waren van heinde en verre gekomen om te luisteren naar Jan de Feijter (85), vrijwilliger van het museum en een echte stoomfanaat. 

De bezoekers bestuderen de stoommachines van Jan de Feijter.

Op een rechthoekige houten plank stonden ze te pronken: de stoommachientjes van Jan. Nog voor het vertelcafé begon vertelde hij vroege aanwezigen wat hij er had staan: negen miniatuur-stoommachines, waarvan hij alle onderdelen zelf heeft gemaakt en bij elkaar verzameld heeft. Alleen de moertjes heeft hij gekocht. Onderwijl werden er nog wat stoommachines binnengebracht, van bezoekers van het vertelcafé die hun eigen stoommachines hadden meegenomen. Snel werden er nog wat tafels bijgezet en kon het vertelcafé beginnen.

Jan de Feijter vertelt over zijn verzameling.

Verhalen over stoom

Jan begon zijn verhaal met waar zo vele beginnen als het over stoom gaat: bij George Stephenson, die in 1814 de eerste (bruikbare) stoomlocomotief uitvond. Hij vertelt over de soorten machines die hij heeft verzameld en grapt dat hij er nog wel meer zou willen tentoonstellen maar dat de plank waarop ze zijn vastgeschroefd, vol was. De bezoekers verzamelden zich daarop rond de tafel, om zijn machines van dichtbij te bekijken.

De stoommachine van de oude cokesfabriek in Sluiskil is het pronkstuk van de collectie van het Industrieel Museum Zeeland.

Het Industrieel Museum Zeeland is de uitgelezen plek in Zeeland om het te hebben over stoommachines: het pronkstuk van het museum is een immense stoommachine, afkomstig uit de cokesfabriek in Sluiskil. Jan heeft hier meer dan veertig jaar gewerkt, en vertelde tijdens een demonstratie van de werking van de stoommachine, nu aangedreven door een elektromotor, over de machine.

Jan de Feijter vertelt over de grote stoommachine in het museum.

Er werden tijdens het vertelcafé volop verhalen verteld door de ruim 50 bezoekers die naar het museum waren gekomen. Verhalen over vroeger, toen de industrie in Sas van Gent voor veel werkgelegenheid zorgde, en over het nu, waarbij de plaats een ander karakter heeft gekregen door de modernisering van de industrie. Maar ook verhalen over de toekomst, waarvan alle bezoekers hopen dat deze ook nog stoommachines bevat.

Gerelateerde verhalen: Textielindustrie in Zeeuws-VlaanderenCokesfabriek in SluiskilSuikerfabrieken in Sas van Gent

0 reacties op Technische vingers: verhalen over stoommachinesU bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan zeeuwseankers.nl