Doorgaan in portret formaat

Zeeuwse Ankers

Zeeuwse Ankers | verhalen die verbinden

Lees meer

Opening tentoonstelling ‘Romeinse Kust’ in Zeeuws Museum

Zaterdag 18 november j.l. werd de tentoonstelling ‘Romeinse Kust’ op zijn laatste halteplaats in het Zeeuws Museum in Middelburg geopend. De tentoonstelling is het gebundelde resultaat van de uitwerking en studie van een aantal oude opgravingen uit de Romeinse tijd langs de Nederlandse kust. De tentoonstelling was eerder te zien in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) te Leiden, het Huis van Hilde in Castricum en in Muzee te Scheveningen.

De tentoonstelling 'Romeinse Kust' trok bij de opening al veel belangstellenden. (Foto Marc Kocken/SCEZ)

De uitwerking vond plaats in het kader van het Odyssee-onderzoeksprogramma, deels gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO (ministerie van OC&W). In dit programma zijn ook de sporen en een deel van de vondsten van Romeins Aardenburg voor het eerst integraal bestudeerd. De Provincie Zeeland betaalde het leeuwendeel van het Aardenburg-onderzoek. Het laatste resultaat van dit onderzoek, een interactieve digitale presentatie, is nu in Middelburg voor het eerst te zien.

Net als in de voorgaande halteplaatsen Castricum en Scheveningen, is de oorspronkelijke tentoonstelling van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) aangepast aan de ruimtelijke mogelijkheden en de wensen van het museum. Voor de inrichting trad Marie-France van Oorsouw (Weleer) op als gastconservator.

Romeinse kustwachter Robert van Dierendonck (SCEZ) wijst de weg in de tentoonstelling in het Zeeuws Museum. (Foto Marc Kocken/SCEZ)

De opening van ‘Romeinse Kust’ viel samen met de opening van de tentoonstelling ‘Landschappen’ van de Zeeuwse cineast Jos de Putter. Beide tentoonstellingen hebben eigenlijk een gemeenschappelijk onderwerp, zij het vanuit verschillende invalshoeken: bodem en mensen. Romeinse kustwachter Robert van Dierendonck (SCEZ) verzorgde bij ‘Romeinse Kust’ onder grote belangstelling tweemaal een verhaal op zaal.

De tentoonstelling is in de vorm van een wandeling langs de hele Nederlandse kust van noord naar zuid in de Romeinse tijd, rond 200 na Chr. De eerste zaal is geheel gewijd aan de noordelijke kuststreek en de grensverdediging langs de (Oude) Rijn, de Limes. In de tweede zaal ligt de focus op de economie en de verdediging van de zuidwestelijke kust en Nehalennia. Extra bruiklenen van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) in Middelburg en het RMO vormen de ruggengraat van deze zaal. De tentoonstelling is ook aangevuld met bewegende beelden.

Bezoekers geven hun kleur aan objecten in de tentoonstelling 'Romeinse Kust'. (Foto Marc Kocken/SCEZ)

Bezoekers worden uitgenodigd actief deel te nemen. Er is een tafel met een aanraakbaar model van een Gallo-Romeinse tempel, zoals die bij Domburg en Colijnsplaat gestaan hebben. Kleurplaten liggen klaar om de bezoeker uit te dagen kleur te geven aan wijaltaren voor Nehalennia.

Klapstuk is de interactieve digitale presentatie van de resultaten van het Odyssee-onderzoek van Romeins Aardenburg. Daarin kan onder andere rondgekeken worden in digitale reconstructies van het hoofdkwartier, een soldaten barak en het badhuis van Aardenburg. Deze digitale module werd gemaakt in opdracht van de Stichting Archeologisch Museum Zeeland, met financiering van Dow Benelux Terneuzen en de Provincie Zeeland. Mikko Kriek (BCL Archaeological Support) en Thomas Drucker (Moker Ontwerp) ontwierpen de presentatie; kustwachter Robert van Dierendonck (SCEZ) verzorgde de wetenschappelijk input en de teksten.

De digitale presentatie van Romeins Aardenburg vormt het klapstuk van de tentoonstelling 'Romeinse Kust'. (Foto Marc Kocken/SCEZ)

De tentoonstelling ‘Romeinse Kust’ is in het museum te zien tot en met 6 mei 2018 en zal gepaard gaan met meer educatieve en wetenschappelijke activiteiten. Wij houden je op de hoogte.

Gerelateerde verhalen: Romeins Aardenburg. Steunpunt in de verdediging van de NoordzeeRomeinse mosseltrekkers op een terp bij SerooskerkeZout, Zeeuws goud uit de Romeinse tijdVruchten en noten uit Romeins Aardenburg

0 reacties op Opening tentoonstelling ‘Romeinse Kust’ in Zeeuws MuseumU bent ingelogd als:


Schrijf een Reactie
Voeg je eigen verhaal toe Je eigen verhaal kun je via drie eenvoudige stappen toevoegen aan zeeuwseankers.nl